Personlig budsjett for nybegynnere

budgetFor å få full oversikt over din personlige økonomi, bør du sette deg ned og lage ditt eget personlige budsjett. Slik vil du ha kontroll på utgiftene dine, uansett hva du bruker pengene på. Kanskje vil også få noen overraskelser?Å sette opp et personlig budsjett er ikke komplisert, men å sette av tid til å gjøre det er det allikevel veldig få av oss som gjør. Faktisk er det kun 40 % av alle norske husstander som følger et budsjett, men det er verdt innsatsen. Et personlig budsjett kan du opprettholde på lang sikt og er en flott måte på å bygge rikdom på samtidig som det hjelper deg å kutte unødvendig kostnader.

Få oversikt over inntektene dine

Det er overraskende mange nordmenn som ikke vet hvor mye de faktisk tjener og får utbetalt etter skatt. En god start er å få en oversikt over alle inntekter. Kanskje vil du oppdage at du enten betaler for lite eller for mye skatt også. Har du varierende inntekt i løpet av et år er dette ekstra viktig.

Utgifter og gjeld

Et personlig budsjett vil hjelpe deg å se på deg som en egen bedrift. Du er selv en bedrift som helst skal gå med overskudd hver måned. For å klare dette må du trekke fra alle utgifter og få oversikt over gjeld. Utgiftene kan du kategorisere i ulike poster, som husleie, mat, klær og andre utgifter du har.